Ζέρβας

Ζέρβας
I
Επώνυμο οικογένειας αγωνιστών του 1821, από το Σούλι.
1. Αθανάσιος. Οπλαρχηγός, ο οποίος πολέμησε στο πλευρό του Μάρκου Μπότσαρη και το 1824 πήρε τον βαθμό του χιλίαρχου. Πολέμησε στην άμυνα του Μεσολογγίου το 1825, όπου και τραυματίστηκε κατά την έφοδο της 9ης Σεπτεμβρίου. Τον Ιανουάριο του 1826 στάλθηκε στην Ύδρα για να ζητήσει τον εφοδιασμό της φρουράς του Μεσολογγίου με τρόφιμα. Τον Μάρτιο επέστρεψε στην πόλη, όπου σκοτώθηκε κατά την ηρωική Έξοδο.
2. Βασίλειος. Διακρίθηκε για τους αγώνες του εναντίον των Τούρκων και του Αλή πασά, με τους οποίους υπέγραφε συνθήκες προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Με τον Ζυγούρη Τζαβέλα κατέλαβε την οχυρή θέση Γλυκύ.
3. Γεώργιος. Το 1820 γύρισε μαζί με άλλους Σουλιώτες από τα Επτάνησα στην Ήπειρο και αγωνίστηκε εναντίον των Τούρκων. Επειδή απέτυχε στην προσπάθειά του να ελευθερώσει το Σούλι, τον Μάρτιο του 1821, υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με τον Αλή πασά, με την οποία το Σούλι παραχωρήθηκε στους Σουλιώτες με την προϋπόθεση ότι θα αναλάμβαναν την υποχρέωση να τον βοηθήσουν. Αργότερα, πήρε μέρος στην Επανάσταση πολεμώντας στο Μεσολόγγι κατά την τελευταία πολιορκία του, όπου και διακρίθηκε. Τιμήθηκε με τον βαθμό του υποστρατήγου.
4. Διαμαντής. Οπλαρχηγός. Το 1820 επέστρεψε στην Ήπειρο από τα Επτάνησα, επικεφαλής στρατιωτικού σώματος 250 ανδρών με σκοπό να αγωνιστεί για την απελευθέρωση του Σουλίου. Μετά την αποτυχία της προσπάθειάς του κατέβηκε στην Ελλάδα, όπου πήρε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις της Επανάστασης και διακρίθηκε στην τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου.
5. Κωνσταντίνος. Επικεφαλής στρατιωτικού του σώματος, πήρε μέρος σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις του Αγώνα από την αρχή έως το τέλος του.
6. Νικόλαος. Αδελφός του Διαμαντή (βλ. 4.). Ήταν μικρόσωμος αλλά είχε τόσο μεγάλη δύναμη ώστε να πραγματοποιεί απαράμιλλα κατορθώματα. Μόλις ξέσπασε η Επανάσταση, παρά τη νεαρή ηλικία του, επικεφαλής στρατιωτικού σώματος διέπρεψε σε πολλές εκστρατείες και διακρίθηκε στην άμυνα και στην Έξοδο του Μεσολογγίου. Στη μάχη του Αναλάτου ήταν ο μόνος από τους αρχηγούς που διατήρησε έως το τέλος την ψυχραιμία του και με εξαιρετική ρώμη κατόρθωσε να διασώσει τα κατάλοιπα της φάλαγγας που διοικούσε. Το 1828 συνετέλεσε στην ανάκτηση της δυτικής Ελλάδας. Μετά την έξωση του Όθωνα, διετέλεσε πληρεξούσιος στη Β’ Εθνοσυνέλευση του 1862.
7. Τζήμας ή Τσήμας. Οπλαρχηγός. Ο Αλή πασάς προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον δωροδοκήσει προκειμένου να τον βοηθήσει στην κατάληψη του Σουλίου. Ο Τζήμας απάντησε περιφρονητικά στις προτάσεις του με επιστολή. Μετά την άλωση της πατρίδας του πήγε στα Επτάνησα.
8. Τούσιας. Το 1820 επέστρεψε στο Σούλι από τα Επτάνησα και μετά την τελική υποδούλωση της ιδιαίτερης πατρίδας του, κατέβηκε στη Στερεά Ελλάδα, επικεφαλής δικού του στρατιωτικού σώματος και πήρε μέρος στον Αγώνα. Διακρίθηκε για τον ηρωισμό του.
9. Χρήστος. Αδελφός του Νικόλαου και του Διαμαντή. Το 1825 διορίστηκε χιλίαρχος και πολέμησε το 1828 για την ανάκτηση της δυτικής Ελλάδας. Κατά τη βασιλεία του Όθωνα πήρε μέρος στη στάση του Αγρινίου κατά του βασιλιά (1836) και σκοτώθηκε σε σύγκρουση με τα κυβερνητικά στρατεύματα.
II
Επώνυμο διαφόρων αγωνιστών του 1821.
1. Αναγνώστης. Καταγόταν από το Κρανίδι. Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Διετέλεσε οπλαρχηγός στο Ναύπλιο, κατά τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης. Λεγόταν και Λογοθέτης. Διακρίθηκε για τους αγώνες του εναντίον του Δράμαλη και των Αιγυπτίων.
2. Γεώργιος. Καταγόταν από τη Γορτυνία και η οικογένειά του ανήκε στη γενιά των Koλοκοτρωναίων. Υιοθέτησε το επώνυμο Ζ. για να αποφύγει τις διώξεις. Πολέμησε στο Βαλτέτσι, στην Τρίπολη, στην Πάτρα και εναντίον των Αιγυπτίων.
3. Δημήτριος. Καταγόταν από τη Ζάβιτσα της Ακαρνανίας. Πήρε μέρος σε όλες τις μάχες της δυτικής Στερεάς. Διετέλεσε πολιτάρχης των φρουρίων Μεθώνης και Κορώνης της Μεσσηνίας.
4. Κωνσταντίνος. Αδελφός του Αναγνώστη (βλ. 1.), υπασπιστής του θείου του, Αρσένη Κρέστα, τον οποίο διαδέχτηκε στην αρχηγία του σώματος.
5. Κωνσταντίνος. Οπλαρχηγός από την Εύβοια. Πολέμησε με τον Νικόλαο Κριεζώτη. Το 1830 απέκτησε τον βαθμό του χιλίαρχου.
6. Νικόλαος. Γόνος πλούσιας οικογένειας της Ηλείας. Αγωνίστηκε κυρίως στην Αχαΐα και ανήκε στη σωματοφυλακή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
7. Σπύρος. Αδελφός του Νικολάου (βλ. 5.). Συμμετείχε με το πλοίο του στην εκστρατεία της Χίου. Διετέλεσε αρχηγός της σωματοφυλακής του Κολοκοτρώνη. Πολέμησε επίσης στην πολιορκία της Τρίπολης και, στα χρόνια του Καποδίστρια, στις μάχες για την απελευθέρωση της δυτικής Ελλάδας.

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

  • Ζέρβας, Ναπολέων — (Άρτα 1891 – Αθήνα 1957). Στρατιωτικός και πολιτικός. Πολύ νέος, κατατάχθηκε εθελοντικά στον στρατό και πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους, στη διάρκεια των οποίων του απονεμήθηκε για ανδραγαθία ο βαθμός του ανθυπασπιστή. Στη συνέχεια, φοίτησε …   Dictionary of Greek

  • ΕΔΕΣ — (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος). Πολιτική και στρατιωτική αντιστασιακή οργάνωση, που έδρασε κατά την περίοδο της Κατοχής. Ιδρύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1941, αλλά ουσιαστικά η ίδρυσή της πρέπει να τοποθετηθεί στις 15 Οκτωβρίου του ίδιου …   Dictionary of Greek

  • Napoleon Zervas — (2nd from left) with fellow EDES officers. Napoleon Zervas (Greek: Ναπολέων Ζέρβας; Arta, May 17, 1891 – Athens, December 10, 1957) was a Greek general and resistance leader during World War II. He organized and led the National Republican Greek… …   Wikipedia

  • GR-EO38 — Nationalstraße 38 (Ethiniki Odos 38) Länge: ca. 250 km …   Deutsch Wikipedia

  • Liste der Flüsse in Griechenland — Dies ist eine Liste der Flüsse in Griechenland in alphabetischer Sortierung nach deutscher Transkription der Namen. Die Längen der Flüsse beziehen sich immer auf deren Verlauf auf griechischem Territorium. Flüsse, welche entweder außerhalb… …   Deutsch Wikipedia

  • Napoleon Zervas — im Kreis von Kampfgenossen Napoleon Zervas (griechisch Ναπολέων Ζέρβας; * 17. Mai 1891; † 1957) war ein griechischer Offizier und Widerstandskämpfer während des Zweiten Weltkrieges. Er organisierte und leitete den EDES ( …   Deutsch Wikipedia

  • Nationalstraße 38 (Griechenland) — Vorlage:Infobox hochrangige Straße/Wartung/GR N Εθνικη Οδος E.O.38 in Griechenland …   Deutsch Wikipedia

  • Никос Зервас — В Википедии есть статьи о других людях с такой фамилией, см. Зервас. Никос Зервас (греч. Νίκος Ζέρβας)  псевдоним автора серии книг для подростков «Наука побеждать». Настоящее имя и национальность Зерваса неизвестны. Содержание 1 Легенда 2… …   Википедия

  • Nikolaos Zervas — Born 1800 Souli, Ottoman Empire (now Greece) …   Wikipedia

  • Liste von Flüssen in Griechenland — Dies ist eine Liste von Flüssen in Griechenland in alphabetischer Sortierung nach deutscher Transkription der Namen. Die Längen der Flüsse beziehen sich immer auf deren Verlauf auf griechischem Territorium. Flüsse, welche entweder außerhalb… …   Deutsch Wikipedia

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”